Cât de des ar trebui să practicăm yoga?

yoga-origins.ro

Aud deseori : “vreau să practic yoga; nu am mai făcut de mult timp sport și aș vrea să mă reapuc.”

Primul lucru pe care trebuie să îl iei în calcul este să găsești un instructor cu care să lucrezi. Da, poți să încerci și acasă, eventual cu un curs online sau o aplicație, însă niciodată nu vei avea rezultatele scontate. În plus, cine te va ajuta să ai postura corectă? Cine îți va oferi insight-urile necesare? Cine îți va urmări evoluția?

Nu poți avea o practică serioasă mergând din când în când la studio sau sărind din instructor în instructor.

Pentru o practică consistentă și conștientă, recomand în primul rând să îți găsești un instructor cu care să rezonezi. Un instructor care să te cunoască pe parcurs și să îți ofere o direcție, să îți sesizeze atu-urile și provocările și să te susțină.

Și apoi, vine întrebarea: cât de serios vrei să privești yoga? Cât de des trebuie să practici ca să poți simți că ai devenit un adevărat yoghin?

Când mă pregăteam pentru a deveni instructor de yoga aveam 3 zile pe săptămână câte 8-9 ore de practică. Desigur, nu este mereu posibil să acorzi full time, însă o practică de o oră sau chiar și o jumătate de oră pe zi va face diferența.

Malcolm Gladwell, în cartea sa Outliers, a ajuns la concluzia că sunt necesare 10,000 de ore pentru a atinge performanța în orice domeniu. O oră pe zi înseamnă 365 de ore pe an. Mai e drum lung până la 10,000, nu? Cam 27 de ani mai exact.

Definește-ți scopul personal. Fie că îți dorești să devii maestru, fie că abia începi, cel mai bun sfat pe care ți-l pot da și pe care l-am primit și eu la început este să practici atât cât sufletul tău o cere.

Nu forța nimic. Ascultă-ți instinctul. Abordează practica după necesitățile tale. Nu te compara cu alții și nu îți agresa corpul doar pentru a te alinia altora.

Întreabă-te înainte de toate dacă ceea ce faci este necesar și dacă îți face bine.

Unele asane îți vor ieși din prima, altele cer timp. Dacă îți vei forța corpul, te expui accidentării. Nu te grăbi. Fiecare postură e o călătorie în sine. Și poți să fii un yoghin chiar dacă nu poți încă să stai în cap. La fel cum nu toți cei care stau în cap sunt yoghini.

Echilibrul în viață este ceea ce te face yoghin și nu posturile perfecte. Chiar și instructorii au challenge-uri.

Decide care este scopul tău, stabilește-ți ritmul și start!

Și dacă nu ai încă un partener de yoga, te invit pe saltea, în fiecare luni și joi, de la orele 19:30, într-un cadru intim.

Detalii și programări la telefon 0748 849 919.

Namaste!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s