Cu totii avem teluri in viata pe care vrem sa le indeplinim: sa slabim, sa crestem o afacere , sa intemeiem o familie ca in povesti, sa scriem o carte, sa alergam un maraton si multe altele.
Si cu totii pornim la drum cu un plan, mai mult sau mai putin realizabil, pana cand…. apare ceva si uitam sa ne mai tinem de program.
Fiecare dintre noi am trecut prin diete, programe de alergat, liste de to do la inceput de an care pornesc in mare forta, ca un foc in mijlocul verii si se sting…brusc si inexplicabil.
Ne gandim ca poate nu a fost sa fie, poate nu e momentul inca. Sau, mai rau, ne facem mustrari de constiinta ca nu suntem consecventi, ca nu suntem indeajuns de capabili sa ne tinem de un plan.
Vestea buna este ca tu nu esti problema.
Hai sa vedem care este totusi problema.
Totul tine de o diferenta aproape insesizabila, insa extrem de importanta intre dorinta/scop si sistemul de obicei si valori necesare pentru implementare.
Daca te vei decide sa tii o dieta, scopul tau este sa slabesti. Sistemul tau de valori si obiceiuri va include alimentatie sanatoasa, echilibrata, miscare si odihna pe masura.
Daca vrei sa cresti o afacere, scopul tau este sa ai succes si profit. Sistemul tau de valori va implica networking, munca multa si focus.
Daca te decizi sa alergi un maraton, scopul tau este sa poti finaliza 42 de km. Vei decide deci sa te alimentezi corespunzator, sa te antrenezi de cateva ori pe saptamana si sa urmaresti cresterea numarului de km gradual.
Stii ce este interesant?
Daca ignori scopul si te concentrezi exclusiv pe implementarea acestor sisteme vei obtine exact aceleasi rezultate.
Daca uiti de dorinta de a slabi, insa continui sa mentii un stil de viata sanatos, oricum vei slabi.
Cand iti setezi un scop pe termen mai mult mai putin lung, admiti inconstient ca iti lipseste ceva pentru a fi implinit.
‘Cand voi reusi sa fac perfect un headstand, ma voi simti mai bine in pielea mea.’
Dar de ce ? Ce are pielea ta acum cand faci tot ce poti déjà ? De ce ai nevoie de x sau y indeplinire ca sa fii ok cu tine ?
Poti fi multumit de tine si azi, cand dai ce e mai bun din tine. Esti acelasi om. Ai aceleasi maini si picioare si atunci cand alergi maratonul si atunci cand nu.
Este ok sa iti doresti lucruri, sa iti setezi targete. Insa, pe parcurs, nu uita ca tu esti un om complet si minunat in orice moment.
Nu te lasa atras in capcana ‘voi fi fericit atunci cand’.
Solutia: Ia-ti angajamentul ca vei face pasi mici zilnic. Si felicita-te pentru faptul ca te tii te treaba. Chiar meriti!
Daca ma decid sa scriu o carte, imi pun pe umeri un stres major. Insa atunci cand imi setez ca si obicei sa scriu in fiecare duminica un articol, pare simplu. Iar intr-un an voi avea déjà material pentru o carte.
‘When you focus on the practice instead of the performance, you can enjoy the present moment and improve at the same time.’~ J. Clear
O alta dilema a planurilor pe care o sesizez deseori este efectul de yo-yo.
Zilele trecute imi spunea cineva ca tine dieta pentru ca pleaca la mare peste 2 saptamani. Desigur, o data ajunsa la mare e in concediu, deci dieta iese din discutie.
Scopul ei era sa slabeasca atat cat sa fie multumita de aspectul sau pe plaja.
Nu ma pot abtine sa nu ma gandesc la frustrarea cu care te intorci dupa concediu cu toate kg la locul lor, ca si cum nu ai fi facut atat de mult efort inainte.
Un ciclu care face dificil progresul si pe deasupra iti zdruncina si motivatia.
Solutia: Intelege ca lumea nu a fost construita intr-o zi. Si asta e valabila pentru orice aspect din viata ta si din univers.
Ia exemplul naturii : cat dureaza ca un mar sa aduca roade ?
Atunci cand imi setez un obicei pentru tot restul vietii, dispare stresul si nevoia de a avea rezultate imediate.
Atunci cand ma decid sa practic yoga de 4 ori pe saptamana am cu totul alt mindset decat atunci cand vreau ca pana luna viitoare sa fiu maestru in inversii.
Ma eliberez de presiunea termenului, ma eliberez de tendinta de a ma forta peste puteri.
Un scop este setare limitativa.
Un sistem de valori bine definit este setare pe termen nedefinit.
Fa singura un calcul de pe urma caruia vei avea mai mult de castigat.
Un alt factor de luat in calcul este predictibilitatea sau sa-i zicem ‘ghicirea viitorului’.
Nu putem ghici viitorul, asa este ?!
Si totusi atunci cand setam proiecte e ca si cum am forta viitorul sa se desfasoare asa cum decidem noi.
Pana pe data x voi face x lucru. Pana la toamna voi avea cu 5 kg mai putin, voi fi un yoghin desavarsit, voi fi mai in forma, voi avea casa si masina.
Am fost invatati sa facem asta. Dream big ! Set a goal!
Totusi, nu poti estima niciodata cu 100% acuratete ce si cand se va intampla.
Mai mult, cu cat urmaresti mai asiduu un tel, cu atat vei descoperi ca se indeparteaza de tine.
Urmareste-ti pasii si de cate ori te abati de la drumul bun, revino. Insa nu te hazarda sa sustii ca vei face sau avea ceva in termene de tine dorite.
Nu poti sti daca maine lucrurile vor fi la fel ca atunci cand ti-ai facut aceste planuri.
In final: nu spun ca a-ti seta un scop este lipsit de folos. Departe de mine acest gand.
Insa sustin ca pe masura ce un scop este un mod util pentru a-ti planifica viata, sistemele de valori si obiceiurile sunt cele care creeaza progresul pana la acel scop. Scopul iti arata destinatia, obiceiurile sunt cele care creeaza drumul pana acolo.
Asa ca atunci cand decizi ca vrei sa ajungi sa stapanesti asanele, te rog ai in vedere ca inainte de toate e timpul sa iti setezi un sistem de valori si obiceiuri care sa te ajute sa ajungi sa iti indeplinesti visul.
Este ok sa visezi. Este chiar ideal sa visezi mare. Insa ia cu tine si uneltele necesare pentru indeplinirea lor.
Altfel vor ramane ceea ce sunt : doar vise.
Photo credit: Quotefancy.